середу, 29 березня 2017 р.

Організація системи виховної роботи в початкових класах

Керуючись Конституцією України, Конвенцією ООН про права дитини, законом України “Про освіту” і наказами та інструктивно — методичними листами Міністерства з питань виховної роботи, визначаю зміст виховної роботи в класі.

Свою виховну діяльність з класом здійснюю відповідно до основних завдань початкової школи, спрямованих на:
  • виховання громадянина України;
  • формування особистості учня; його наукового світогляду, розвитку його здібностей і обдарувань;
  • формування засад здорового способу життя;
  • виховання любові до праці, почуття дбайливого господаря своєї школи, бережливого ставлення до шкільного і класного майна;
  • виховання любові до природи, вироблення навиків екологічної культури;
  • виховання поваги до вчителів, старших, батьків;
  • формування згуртованого та працездатного учнівського колективу.
Використовую в своїй роботі особистісно орієнтований підхід до інтересів, потреб, здібностей, нахилів кожного учня, тим самим створюючи умови для самореалізації, саморозвитку, самовдосконалення на основі національних та загальнолюдських цінностей.

У виховній роботі використовую різноманітні за формою та змістом заходи. Проводилися також екскурсії, які мали велике значення у національно – патріотичному, екологічному та краєзнавчому вихованні. Багато часу приділяю морально-етичному вихованню учнівського колективу, громадянському, культурі поведінки. Для цього проводила ряд бесід, годин спілкування - «Шануйте батька та неньку, родину рідненьку», «Свято мами», «Хай славиться рід наш,сім’я і родина, хай в злагоді буде вся Україна» та ін., уявні мандрівки «Вознісся у височінь наш древній Київ-град», “Сім чудес світу”... Усні журнали та уявні подорожі були приурочені до подій сучасності, календарних дат, зокрема 14 жовтня - нетрадиційний урок – екскурсія «Козацькі забави. Давно те діялось», година спілкування «9 листопада – День української писемності та мови», 6 грудня – День збройних сил України, 14 лютого – День Всіх Закоханих, 1 квітня – День сміху і т. д.

Формую екологічну культуру, проводячи конкурси малюнків про пори року, систематичне прибирання території, вікторини про тварин, пташок, рослини, години спілкування про бережливе ставлення до природи, ігрові заняття «Як поводитися у природі», «Природа – наш спільн ий дім», «Подорож до Червоної книги та її таємниці», Подорож «Вода у всесвіті», «Різнокольорове свято квітів», екологічна подорож «Шумлять дерева мого краю» до Дня працівників лісу, усний журнал «Як подорожує краплина води» і т.д.
Дітей 4 класу запросили на свято «Зустрічаймо весну красну», яке проводила вчитель біології Майданник О.П. В його проведенні вони взяли активну участь: відгадували загадки,співали веснянки, виконували хороводи разом з дітьми 8 класу.
Правоосвітня робота, метою якої визнаю розуміння і потребу дотримуватись законів України, дає позитивний результат. Рольові ігри «Правила поведінки для кожної дитини», «Як поводити себе у громадських культурних заходах», урок – мандрівка «Зростаю громадянином », правовий тренінг «Мир і дружба – не дива, або знай свої права», розповідь «Молодшим школярам про Основний Закон України», урок громадянської освіти «Людина серед людей» виконують розвивальну функцію, формують стриманість, тактовність, дисциплінованість, привчають до порядку.

Ціленаправлено проводиться робота по ціннісному ставленню до природи, до праці, до культури і мистецтва. Цікаво пройшов новорічний ранок «Нам свято веселе зима принесла». Проведені конкурси малюнків «Зимонька-чарівнице», «Допомога птахам взимку».
Особливу увагу приділяю бесідам по охороні життя та здоров’я дітей, які проводим кожну п’ятницю. Розроблені бесіди по правилах дорожнього руху. Діти уважно прислухаються до слів медсестри, яка часто заходить до класу, проводить короткі бесіди, що стосуються санітарного стану в класі та здоров’я дітей. До нас у школу приходять різні діти, а ми приймаємо їх такими, якими вони є, але своє завдання ми бачимо в тому, щоб розкрити індивідуальність кожного учня, допомогти їм стати освіченими, вихованими, розвинутими, творчими, щоб могли вибрати майбутній життєвий шлях. А для цього потрібно любити дитину, вірити в неї, знати її, поважати і розуміти.
Виховання - це насамперед людинознавство. Без знання дитини – її розумового розвитку, мислення, інтересів, захоплень, задатків, нахилів - немає виховання.
27 квітня 2012 року в 4 класі Олександрівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 відбулось свято «Прощання з початковою школою». Діти читали вірші, демонстрували гумористичні сценки, пісні, радували композиціями сучасних танців. Дякували дирекції школи, педагогічному колективу за справді батьківську турботу, за здобуті міцні знання, за перші кроки в країну знань. Також вдячні працівникам школи, які забезпечували учнів своєчасним харчуванням, чистотою і затишком у класних кімнатах, турботою про здоров’я та теплом у приміщеннях. Батьків та запрошених на свято особливо схвилювала пісня «Мама» у виконанні учнів 4 класу Віки Мірошник та Діани Харатян.

У багатьох присутніх під час співу з’явились непрохані сльози. Не забули діти і про бабусь, котрих було немало серед запрошених. Вони їм побажали: «Бабусі кохані, найкращі у світі, безмежно вам вдячні усі наші діти…». Після цих слів прозвучала пісня «Джерело».
Святкове дійство завершила класний керівник. Вона нагадала казку В.О.Сухомлинського “Співуча пір’їнка», основна думка якої, що кожен має свій талант. Його слід всім нам, педагогам і батькам, виявити, та допомогти розвинути. Адже паростки творчості закладені у кожному з дітей. Це їм надзвичайно буде потрібно у дорослому житті.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Час навчатись!

Час навчатись!